Loading…

Voor het eerst Final Fantasy XIV spelen

Final Fantasy XIV

EA Business Lounge, 13:00. Collega Wesley staat naast me. Ik vertel hem dat ik dolgraag een interview over Final Fantasy XIV wil doen, maar dat de jongens van Square Enix meestal verschrikkelijk moeilijk te pakken te krijgen zijn. “Euhm, ik heb die game net gespeeld”, antwoordt Wesley ietwat nonchalant.¬†Twee tienden van een seconde later sta ik aan de Square Enix-booth.

Wie zich afvraagt waarom mijn reactiesnelheid die van Usain Bolt benaderde, moet weten dat ik jarenlang Final Fantasy XI gespeeld hebt. Te lang eigenlijk. In een tijdperk dat ik nog tijd zat had om een kasteel met lege colablikjes te bouwen rond mijn pc. Met Final Fantasy XIV bestaat de kans dat mijn persoonlijke geschiedenis zich zal herhalen. De eerste stap heb ik net gezet, maar voor het hoofdgerecht moet ik nog wachten tot ergens in 2010.

Na wat nerveus ronddartelen bij de booth begint eindelijk de presentatie. Op de achtergrond zie ik twaalf schermen met Lalafells, Hyurans, Roegadyn’s en andere rassen uit FFXIV. What a tease! De Square Enix-kerel legt onder andere het battlesysteem uit. Ik versta er echter geen bal van, want de uitleg wordt in het Duits gegeven, maar ik sta wel klaar om een van de pc’s te bestormen.

Na 15 minuten Duits gebrabbel mag ik eindelijk het podium betreden om mij achter een pc te plaatsen. Ik krijg de controle over een Lalafell (het rastype dat in Vana’Diel uit FFXI gepest zou worden door alle Tarutaru’s). Ik verstop even de Lalafell voor de helft in de plaatselijke struik: hehe, grappig zicht. Ik haal mijn fotocamera boven om een foto te nemen. “Sorry, no up close pictures”. Damn! Meteen valt op dat de characters beter geanimeerd zijn dan in deel elf. Een voorbeeld daarvan is dat de haren van mijn Lalafell mee bewegen terwijl ik loop. Voor de rest ziet de game er met momenten nog verre van afgewerkt uit. Veel texturen moeten ingeladen worden of ontbreken gewoon, maar er is geen reden tot paniek. Dit is een (pre?)-alpha die absoluut niet representatief is voor de finale game. Qua sfeer doet dit erg denken aan FFXI. Ik loop in een gebied rond dat veel wegheeft van de groene pleinen uit bijvoorbeeld Konschtat Highlands. Samen met mijn teamgenoten heb ik de opdracht om drie beesten vakkundig te slachten en dit binnen het halfuur. Het is een van de quests die je in de game kan aangaan.

Voor een eerste beoordeling is het veel te vroeg. Reviews van MMO’s worden vaak bekritiseerd omdat het games zijn waar je lang mee moet bezig zijn om er een echt oordeel over te vellen. Na vijftien minuten spelen op deze versie van FFXIV lijkt het dus ook niet meer dan normaal om hier geen boute uitspraken te doen. Het is zelfs een beetje straf dat SE met zo’n korte demo durft uit te pakken hier op gamescom, aangezien veel mensen misschien – overigens onterecht – wat afgeschrikt kunnen worden op basis van deze demo. Wat wel kan gezegd worden is dat de sfeer heel herkenbaar is en dat het lijkt alsof SE niet gewoon voor een HD-versie van FFXI gaat, maar ook effectief de game probeert te verbeteren op gameplayvlak. Morgen staat er een interview op het programma en daar worden we hopelijk allemaal iets wijzer van!